Tudatosság létrehozása

Ahogy egyre jobban növekszünk, egy kiválóan teljesítő globális csapatként, fontos, hogy mindenki megértse a diverzitás és befogadás lényegét. Mindannyiunknak tisztában kell lenni a hozzáállásunkkal, viselkedésünkkel, valamint azok másokra gyakorolt hatásával.

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, létrehoztunk egy olyan gyakorlati oktatási rendszert, amely támgat abban, hogy a Diverzitás és Befogadó környezet koncepcióját a meglévő képzési programjaink részévé váljon.

 

Ez valóban segít az embereknek abban, hogy megértsék és együttműködjenek a sokszínűség érdekében és segítsenek a befogadó környezet kialakításában. Azért, hogy figyelemmel kísérjük fejlődésünket e területen, az éves munkahelyi elgedettségi felméréssel foglalkozó kérdőívünket kibővíettük "Sokszínűség és Befogadás" témakörrel foglalkozó kérdésekkel.

Diverzitás & Befogadó munkakörnyezet megértése

A diverzitás mindazokról a látható és láthatatlan szempontokról szól, ahogy az emberek különböznek egymástól, és ahogy hasonlítanak egymásra. Azért, hogy csapattagjainknak elmagyarázzuk, mit jelent a Diverzitás és a Befogadó környezet, a fa analógiáját használjuk (amit ebben a videóban nézhetsz meg).

A fa levelei és törzse a sokszínűség mindazon elemét jelentik, amik könnyen láthatóak. De ugyanolyan fontos az is, ami a felszín alatt van - a gyökerek. A fa életfontosságú részei, amelyek el vannak rejtve. Ezek a diverzitás láthatatlan részei.

 

Ahhoz, hogy a fa növekedjen, szüksége van napra, esőre és tápanyagban gazdag talajra is: vagyis megfelelő környezetre. Ez az, ami a befogadó környezetet jelenti - a különbségek üdvözlése, értékelése és tiszteletben tartása, valamint a tőlünk eltérő emberekkel való kapcsolatfelvétel. Ez segít nekünk új szempontokat találni, amelyek egy gazdagabb, kreatívabb munkavégzéshez vezetnek.

A Diverzitás & Befogadó környezet (D&I) része a mindennapoknak

Kompetenciákkal foglalkozó modellünk egy olyan globális keretrendszer, amely a munkatársak kiválasztására, fejlesztésére szolgál. A konkrét teljesítmény mutatókon túl az önismeret részeként a személyes kompetenciákkal - ún. “soft-skill”- ekkel - összefüggő dimenziók használatával értékeljük és támogatjuk kollégáink fejlődését, szakmai sikereit. Felismertük azt, hogy előítéletektől mentesen tovább tudjuk növelni elkötelezettségünket és tudunk még sokszínűbb és befogadóbb környezetet teremteni munkatársaink számára. Ennek érdekében kompetencia modellünket egy új, ún. “Mások bevonásával együtt dolgozni” dimenzióval is gazdagítottuk, amely támogat bennünket célunk elérésében.

 

Más, munkatársainkkal foglalkozó folyamatainkat is felülvizsgáltuk annak érdekében, hogy befogadóbbak és nyitottabbak legyünk a sokszínűségre. Például az ún. „Beyond Bias” (Elfogultságok nélkül) gyakorlati oktatásunkat vezetőképzési programunk részévé tettük. A csapatvezetők itt megtanulják, hogyan alkalmazzanak olyan eszközöket, amelyek segítenek nekik objektívebb és jobb döntéseket hozni.

A befogadóbb munkahely biztosítása érdekében rugalmasabb munkamódszereket kell találnunk, és támogatnunk kell csapattagjaink igényeit a különböző életszakaszokban. Ennek érdekében kidolgoztunk egy modern globális katalógust a munkahelyi rugalmasság érdekében.
A Hilti leányvállalatai világszerte különböző megoldásokat használnak a helyi igények és törvényi előírások mentén.

 

Magyarországon a legtöbb munkakörben bevezettük a kötetlen munkaidőt. Nem az eltötött munkaidőre koncentrálunk, hanem arra törekszünk, hogy a ránk bízott feladatokat minél hatékonyabban végezhessük, s ezáltal még sikeresebbek lehessünk. Ehhez megfelelő technológiai hátteret biztosítunk kollégáink számára. Értékesítésben dolgozó munkatársaink reggel otthonról indunak és érkeznek, s e munkakörökben igyekszünk minimalizálni az irodai napok számát annak érdekében, hogy értékesítési céljaikat elérjék. Rugalmasságunk fokozása érdekében a nem értékesítésben dolgozó kollégák számára igény szerint ún. home-office napokat biztosítunk. Mindezeken túl számos kollégát alkalmazunk részmunkaidőben, valamint lehetőséget biztosítunk arra, hogy igény szerint nyugdíjas kollégáink tovább dolgozhassanak. A fizetésnélküli szabadságo igénybevételén túl lehetőségük van fizetett, ún. alkotói szabadságot is igénybe venni, melynek hossza akár 6 hónap is lehet. Vállalatunknál a hétvégi - túlórában történő - munkavégzés nagyon ritka. A magyar állam által elrendelt szombati munkanapokat pedig legtöbbszor kiadjuk pihenőnapnak (szabadságnak).