Különleges projektjeink

A Hiltinél olyan eszközöket hozunk létre, melyek segítségével a világ leglenyűgözőbb épületeit és hidait építik fel, azonban mi nem állunk meg itt. Tekints meg néhányat legutóbbi projektjeink közül.

Sinkanszen, Ázsia

Japán híres szuperexpressze tartja csúcssebességét

Termékeink minőségének bizonyítéka, hogy bennünket választottak egy olyan projekthez, amelynek fő jellemzői a sebesség, hatékonyság és biztonság.

Ez a projekt Japán híres szuperexpressze, a Sinkanszen, egy olyan nagysebességű vasúthálózat, melyet más országok csak csodálni tudnak – a Hilti pedig ennek zökkenőmentes működésében segít.

A Sinkanszen mintegy 2600 kilométernyi vasútvonalat jelent, vonatai elérik a 320 km/h sebességet, emellett pedig számos rövidtávú, helyi érdekű járatot is magában foglal.

Az eredeti Tōkaidō Shinkansen, mely Tokiót és Oszakát köti össze, évente 151 millió utast szállít, és ezzel magáénak tudhatja a világ legforgalmasabb vasúti vonala címet. Ezen a vonalon sokkal nagyobb méretű vonatok közlekednek, és sokkal gyakrabban, mint a legtöbb nagysebességű vonal esetében. Csúcsidőben akár 13 vonat is indul egy óra alatt mindkét irányban, az egyenként 16 kocsis szerelvényeken pedig 1323 ülés található.

A Sinkanszen pontossága legendás: évente mindössze néhány másodpercet késik. Ez egyrészt kikezdhetetlen technológiájának, másrészt pedig az alkatrészek kivételesen jó karbantartásának köszönhető.

 

És ez az a pont, ahol a hálózat a hihetetlenül hatékony mérnöki munkára hagyatkozik, ráadásul egy nagyon szoros időkeretben. Éjszakánként mindössze négy óra áll rendelkezésre – az adott nap utolsó vonata és a következő nap első vonata között – a vasút karbantartási és javítási munkálataira.

A Hilti kelet-japáni értékesítési csapata tanácsadási szolgáltatást biztosít a Sinkanszen karbantartási alvállalkozója, a Rent Corporation számára, együtt választják ki a legjobb termékeket. Az SIW 22 T-A vezeték nélküli ütő-csavarhajtó gépünk például hihetetlen teljesítményre képes igen rövid idő alatt. „Fokozott hajlékonyság, hosszú akkumulátor üzemidő, gyors töltés, kis súly és abszolút megbízhatóság” – így foglalja össze a termék jellemzőit Nobuaki Isshiki, a Rent Corporation vezérigazgató-helyettese Kelet-Japánban.

A megfelelő eszközök mellett a Hilti az üzleti megoldások teljes csomagját is kínálja, köztük például a termékeink megvásárlásának vagy bérlésének lehetőségét az ügyfél igényeinek megfelelően. „Flottamenedzsment szolgáltatásokat is nyújtunk a Sinkanszenhez hasonló nagy ügyfeleink számára” – teszi hozzá Hidekazu Takahashi, a Hilti japán lízingvállalkozásának kiemelt ügyfélkapcsolati vezetője.

„Ez egy elképesztően izgalmas projekt – folytatja. – A Sinkanszen már összeköttetést biztosít a Honshu és Kyushu szigeteken található nagyobb városok között, és a 2016-os tervekben szerepel az északi sziget, Hokkaidó bevonása a vasúthálózatba. Nagyszerű lenne ennek az új fejlesztésnek is a részese lenni.”

MAX IV laboratórium, Európa

Világszínvonalú kutatás Svédországban

Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk az új MAX IV laboratórium megépítésének a Lundi Egyetemen – ami egy világszínvonalú, szinkrotron fényforrást előállító létesítmény és egyben minden idők legnagyobb svédországi kutatási infrastruktúra projektje.

A MAX IV egy ötéves futamidejű fejlesztés, melyet 2015 szeptemberében szerencsésen befejeztek, és egy költőien kiválasztott időpontban a 2016-os nyári napfordulón kezdi majd meg működését.

A tudomány világában a Lundi Egyetem egyet jelent a kémia, fizika, orvostudomány és a gépgyártás fellegvárával. Ugyanakkor ez az egyetem ad otthont a MAX-lab laboratóriumnak is, ahol a világ legnevesebb tudósai használják az elektromágneses szinkrotron sugárzást kutatásaikban minden tudományterületen a régészettől kezdve a nanotechnológián át az elektronspektroszkópiáig.

A MAX IV a következő generációs MAX-lab laboratórium, melyben évente 28 sugárvonal és 19 kísérleti állomás áll a több mint 2000 kutató rendelkezésére. 

A korábbi laboratóriumok, a MAX I, MAX II és MAX III teljesítményének kétszeresét jelentő létesítmény szerkezete szükségessé tette a legfejlettebb elektromágneses sugárzás technológiának és a lehető legszigorúbb biztonsági standardoknak az ötvözetét.

Az építkezést a svéd ingatlanfejlesztő vegyesvállalat, a Peab és Wihlborgs végezte. Ők fordultak a Hiltihez mérő, rögzítő, erősítő és installációs rendszereinket – és ezekkel együtt műszaki szakértelmünket is – kérve. Képzett szakembereinkkel együtt érkeztünk a helyszínre, és olyan személyre szabott rögzítési technikákat kínáltunk, melyek egyértelműen idő- és költséghatékonyabbnak bizonyultak a hagyományos rendszereknél.

A projekt során együttműködtünk az Imtech Nordic vállalattal a fűtési, a higiéniai, az öntöző és a termelési rendszerek üzembe helyezésekor. Egy olyan épület esetében, amelynek stabilitása ekkora mértékben próbára van téve, erőteljes vibráció- és zajvédelemre van szükség. Mérnökeink a helyszínen tartózkodtak és segítettek ennek megtervezésében és megvalósításában, ugyanakkor ők gondoskodtak a csúcsminőségű szerelési anyagokkal való folyamatos ellátásról is.

A gerendákat például a Hilti szerszámaival készítették elő, nagyot lépve előre a gyorsaság és hatékonyság tekintetében. Ahogyan Krister Andersson, az Imtech Nordic projektmenedzsere fogalmazott: „A gerendákat előzőleg méretre vágták, megjelölték és részletekben szállították le, és ez 30%-os időnyereséget jelentett a különböző építkezési fázisok során.”

Az építkezést két fő szakaszra osztották. Először egy 420 m hosszú és 10 m széles alagutat építettek a szinkrotron lineáris gyorsító számára, melynek. melynek falai 2 m vastag betonból készültek. Ezt követően építettek egy új laboratóriumot – egy kör alakú épületet, melynek belmagassága 12 m, kerülete pedig 650 m – a tárológyűrű számára. Ugyanakkor átadtak egy új irodát és egy látogatóközpontot, valamint több műszaki épületet is. Összesen 20 épület épült 50 000 m2-es hasznos alapterülettel.

A MAX IV befektetésnek köszönhetően a svédországi Lund városában új városnegyed épül, a régió pedig csak úgy vonzza a befektetőket, új lakosokat és látogatókat. Amikor teljesen elkészül, várhatóan 50 000 ember fog az új városnegyedben dolgozni és lakni.

Mindig nagyszerű érzés tudni, hogy valami igazán nagynak vagyunk a részesei – főként ha az eredeti projekt éppen az elképesztő MAX IV laboratórium.

US Bank Stadium, Észak-Amerika

Lenyűgöztük a Minnesota Vikings szurkolóit

Mindig nagy kihívást jelent egy várossziluett átrajzolása. Ez a projekt pedig különösen izgalmas volt, hiszen amellett, hogy új körvonalat rajzolt Minneapolis fölé, átírta Amerika legfontosabb sportágának képét is.

A US Bank Stadium az NFL-ben játszó Minnesota Vikings csapat új, lélegzetelállító otthona, ugyanakkor a 2018-as Super Bowl LII döntő és a 2019-es NCAA férfi kosárlabda négyes döntő helyszínéül is kiválasztották. Így hát joggal vagyunk büszkék arra, hogy szerszámaink és csapataink részesei voltak ennek az elképesztő méretű építkezésnek.

  A több mint 30 emelet magas US Bank Stadium Minneapolis belvárosának szívében áll. Ez az ikonikus tervezésű épület 73 000 ember befogadására alkalmas; 131 páholy, 8000 klub ülőhely, 430 kiszolgáló létesítmény, egy Vikings múzeum és egy dicsőségfal található benne. Átlátszó, rézsútos tetejének és homlokzatának, illetve a mozgatható elülső ablakoknak köszönhetően a szurkolók napos és esős időben ugyanúgy követhetik a meccseket, miközben élvezik a természetes fény jótékony hatását és csodálják a város látképét.

Az 1,1 milliárd dolláros projekt első perctől igénybe vette a Hilti termékeit. Emellett természetesen rendelkezésükre bocsátottuk technológiáinkat, szolgáltatásainkat és szakértelmünket is, csapataink pedig folyamatosan jelen voltak az építkezési területen.

 

Úgy véljük, a nagyméretű stadionok építésébe nem lehet túl korán bekapcsolódni. Éppen ezért azonnal mozgósítottuk a megfelelő embereket, hogy felvegyék a kapcsolatot a döntéshozókkal. Korábban már jó kapcsolataink voltak a HKS építészeivel és a Mortenson fejlesztőivel, így ezekre építkezve ismertettük meg magunkat a projekt különböző csapataival.

Meg kellett ismernünk az építkezésen dolgozó összes vállalkozót, illetve azok feladatait és módszereit ahhoz, hogy megérthessük a különféle építési és műszaki követelményeket, és a leghatékonyabb szerszámokat tudjuk biztosítani az egyes munkálatokhoz.

Ahogyan a Hilti regionális menedzsere, Curt Lehman fogalmazott: „A helyszínen folyamatosan jelen levő több mint 100 különböző vállalkozóról tudni, hogy ki kicsoda – ez valódi kihívás volt, azonban elengedhetetlen a munkánkhoz”.

Ami magát az építkezést illeti, a ‘magas, mély és széles körű’ megközelítést alkalmaztuk. Mi biztosítottuk a stadion összes tűzoltó berendezését és rögzítőelemét. A 200 Safe Set rögzítőelemek akkora sikernek örvendtek a Vikings projekt során, hogy azóta a San Franciscó-i Giants és az atlantai Falcons stadionjai építésekor is ezeket használták.

A US Bank Stadium szerepe azonban korántsem merül ki abban, hogy otthont ad a nagy érdeklődésre számot tartó országos versenyeknek. A stadion húzóerőt is jelent majd Minneapolis városa számára, hiszen az év 355 napján nyitva áll az olyan nyilvános események előtt, mint amilyenek a középiskolai és amatőr sportversenyek, kulturális események, üzleti konferenciák vagy koncertek. És számunkra a Hiltinél ez a tágabb közösségre gyakorolt hatás jelenti a habot a tortán.